YUMURTLAMA (OVULASYON) DÜZENSİZLİKLERİ

yumurtlama nedir

Yumurtlama (ovulasyon) Düzensizlikleri

Üreme çağındaki kadınlarda yumurtalıkların iki fonksiyonu vardır.Biri düzenli adet gören kadınlarda adet kanamalarının arasında yumurta üretimi, diğeri ise östrojen ve progesteron hormonlarının salınmasıdır. Bu hormonlar yumurtayı döllenmeye ve döllenen embriyonun rahimde tutunabilmesi için gerekli ortamı sağlarlar. Döllenme gerçekleştikten sonra döllenen yumurta Fallop tüplerinde üç dört gün kaldıktan sonra rahme gelerek endometrium denen rahmin iç tabakasına yerleşir. Östrojen hormonu ve progesteron rahmi embriyonun tutunabilmesi için hazır hale getirir ve embriyonun besinini sağlar.Döllenmiş yumurta rahme tutunamazsa bu hormonlar yumurtlamadan iki hafta sonra iyice azalır, ve rahmin iç tabakası dökülür, bu da adet kanamasına neden olur.

Çocuk sahibi olamayan kadınların  yaklaşık %25′ inde ovulasyon (yumurtlama) düzensizlikleri vardır.Vücut ısısı düzenli ölçümü ile yumurtlamanın olup olmadığı anlaşılabilir. Kadın adet dönemi başladığı günden itibaren ateşini her sabah ağızdan ölçüp not alır.Yumurtlama gerçekleştiği gün vücut ısıs yarım derece artar.Eğer yumurtlama gerçekleşmezse vücut ısısı değişmez.Ayrıca kanda veya idrarda Luteinize Edici Hormon (LH) düzeyi belirlenerek veya ultrason ile yapılan takipler ile de yumurtalıklardaki gelişim ve yumurtlamanın olup olmadığı belirlenebilir.

Yumurtlamada bir çok nedenle problemler görülebilir. Bunlardan bir kaçı kullanılan ilaçlar diet, sigara,yaşam tarzı,stres gibi. En sık görülen neden ise beyin yumurtalık aksının düzenli çalışmamasıdır.

Beyin yumurtalık aksının çalışmasındaki problemler iki değişik şekilde karşımıza çıkar. Hipotalamik pitüiter fonksiyon bozukluğu ve  Hipotalamik pitüiter yetmezliği Hipotalamik pitüiter fonksiyon bozukluğu hastada adet düzensizliği ve yumurtlama bozuklukları görülürken Hipotalamik pitüiter yetmezlikte yumurtlama olmaz ve hasta adet görmez. Fonksiyon bozukluğu yumurtlama bozukluklarının en sık görülen ve en kolay tedavi edilebilen nedenidir. Bu durum şişmanlığa, strese, kullanılan ilaçlara ve polikistik over sendromu olarak adlandırılan nedenlere bağlı olabilir.

Hipotalamik pitüiter yetmezlik çok ender görülen bir durumdur. Yumurtalıklara beyinden hiç bir hormonal uyarı gitmediği için yumurtlama gerçekleşmez. Bağışıklık sistemi bozukluklardan, doğuştan veya enfeksiyonlara bağlı olarak yumurtalıklarda görülen yetmezlikte yumurtlama bozukluklarının nadir görülen bir diğer nedenidir. Yumurtlama gerçekleşmeyen kadınlarda  %50 sinde uygun bir ilaç tedavisi ile yumurtlama sağlanabilir.

 

 

İçerik Etiketleri:
· · · ·
İçerik Kategorileri:
Sağlık

Yorumlar

Yorum Yapın

Size Özel! Bazı Kayıtlar