Menepoz

menopoz

Menepoz

 

Kadınların korkulu rüyası olsa da her kadının yaşayacağı bir süreçtir. Bu süreç 40 ile 55 yaş arasında görülmektedir.Kadınların hayatının üçte biri bu dönem içerisinde geçmektedir. Bazı kadınlar menopoz dönemine erken girebildiği gibi bazı kadınlar da geç girmektedir. Türkiye ortalamasında erken girenlerin sayısı daha fazladır. Menepozun Kelime anlamı adetten kesilme şeklinde de açıklanabilir.

Adetten kesilme aniden gerçekleşen bir olay değildir. İlk başta düzensizlik şeklinde başlayarak zaman içerisinde azalma ve tamamen kesilmesiyle sona erer. Bu süreç kadınlar için oldukça zor geçmektedir.

Kadının Menepoza girmesi 12 ay süre ile hiç adet görmemesi gerekmektedir.

Menepoz döneminde psikolojik ve fizyolojik açıdan çeşitli rahatsızlıklara neden olduğundan kadınların günlük hayatının zorlaştığı bir dönemdir. Ancak bu  etkileri azaltmak tedavi ve desteklerle mümkündür. Bu süreci rahat geçirmek için mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.

MENEPOZUN BELİRTİLERİ

Menopoz kadında yumurtalık fonksiyonlarının tamamen sona ermesi neticesinde adet kanamalarının kesilmesidir, bir kadının kesin olarak menopoza girdiğini belirtebilmek için 12 ay aralıksız adet görmemiş olması gerekir.

Kadınlar 45 yaş civarında adetlerin tamamen kesilmesinden 1-2 yıl önce adet düzensizlikleri ve değişiklikler ile ilk belirtiler kendini gösterir.

Ateş basması ve terleme, çarpıntı gibi belirtiler görülmeye başlanır. Bu tür belirtilere vazomotor belirtiler denir.Ardından psikolojik sıkıntılar başlar ve 1-2 yıl sürer ve uzun vadede kemik erimesi, vücut şeklindeki değişiklikler, meme ve genital organlardaki değişiklikler her hastada farklı şiddetle olmakla beraber yaşlanmayla birlikte devam eder.
Ancak bazı kadınlar bu belirtileri ve sıkıntıları yaşamadan menepoz dönemini atlatmaktadır.

Menopozda görülen psikolojik belirtiler:

  • Uykusuzluk
  • Depresyon
  • Sinirlilik
  • Anksiyete
  • Aşırı duygusallık
  • Dikkatsizlik
  • Konsantirasyon bozukluğu
  • Unutkanlık

Menopozda görülen üreme organları ile ilgili belirtiler:

Vajina kayganlığında  kuruluk hissi, buna bağlı cinsel ilişkide ağrı ve zevk alamama       Mesane dokusundaki elastikeyetin azalmasına bağlı olarak idrar kaçırma
Diğer değişiklikler:
Aşağıdaki değişikliklerin  bir çoğu süreç ilerledikçe bazılarıda daha geç dönemde uzun yıllar sonra meydana gelen değişikliklerdir.
Memelerde küçülme, sarkma ve meme uçlarında küçülme

Vajina dudaklarında ve klitoriste küçülme
Ciltte kuruluk ve kırışıklıklarda artma
Vücut kıllarında azalma görülebilir..
Ses kalınlaşması
Kemik erimesi buna bağlı olarak vücut ağrıları ve boy kısalması
Kalp hastalıkları ve kolesterol yükselmesi menopozdaki hormonal değişikliklere bağlı olarak artar.

Kilo alımı sıklıkla gerçekleşir..
Menopoz sonrasında insülin rezistansında artış görünebilir.

 

İçerik Etiketleri:
· · · · ·
İçerik Kategorileri:
Sağlık

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Size Özel! Bazı Kayıtlar